• Home
  • Diverse
  • Romania
  • Prin Lume
  • Top 10
  • Car News&Tuning
  • Muzica
  • X VS Y


Pentru familia mea factura la Enel este una dintre cele mai mari pe lună, excluzând întreținerea în care intră, la grămadă, căldura, apa caldă, rece etc. Avem încălzirea tot de la „oraș”, pentru că nu a meritat efortul financiar pentru o centrală (avem 24 de grade în casă în mijlocul iernii), gazul tot așa.
Pentru ai mei însă factura de curent e încă „baba cloanța”, deși e undeva la 80 de lei pe lună. Cuget că nu prea mult, dar ar putea să fie ceva mai mică. Probabil mulți dintre voi sunt la fel de preocupați să dea ceva mai puțini bani, așa că vă invit să scornim împreună diverse metode de a mai economisi niște bani, pe care i-am „arde” pe curent.

1. Becuri economice

Din ce am înțeles, nu prea mai sunt multe din alea „normale”, așa că, volens-nolens folosim becuri care (măcar teoretic) consumă mai puțin. Am început și noi să le mai schimbăm prin casă, pe măsură ce alea vechi își dau obștescul sfârșit.

2. Aparatură cu clasă energetică A

.. sau la mai mare. Am evitat să iau frigiderul x, deși era mai ieftin cu 100 de lei, pentru că era clasă B sau C. Cum nenea frigiderul cam funcționează non-stop, nu prea mai iese să economisești scoțându-l din priză. Am renunțat la cel vechi, deși era încă funcțional, că „sorbea” curent ca dojo laptele de seara. Am văzut imediat niște îmbunătățiri la consum. La fel în toamnă, când mi-am cadorisit familia cu un teleu „plat”, că tot e la modă.

3. Nu suntem la catedrală. Mai puține becuri în funcție

Ai mei au expresia asta, cred că nu doar ei – „stinge lumina, că nu suntem la catedrală, de câte ori avem aprinse diverse chestii prin cameră. Noi am mers pe stilul „bătrânesc” de a avea candelabru si veioză. Nu ne-am dat în vânt după mai multe corpuri de iluminat, iar în camera mea de pildă veioza era singura folosită de multe ori, că eram la birou cam tot timpul. Nu cred că e o problemă dacă ai în casă diverse variante, dar ideea ar fi să nu funcționeze prea multe simultan.

4. Nu suntem în cameră? Atunci de ce arde becul?

Mulți ani nu am înțeles pasiunea alor mei de a nu lăsa luminile aprinse în camerele „nelocuite” câteva minute sau ore. Ei aveau obiceiul să stingă lumina dacă nu stau într-o cameră, chiar și când factura de electricitate nu era mare problemă. Începe și pe mine să mă irite când uit lumina pe un hol sau în baie, deși probabil nu consumă enorm. Dar obiceiurile bune se păstrează cu perseverență.

5. Spală rufele, când ai mașina plină

Nu pot recomanda nimănui să spele mai rar cu mașina sau chestii din astea, că suntem și noi mari consumatori de agregatul în cauză. Dar e indicat să nu „ruleze” cu un sfert de încărcătură, doar așa de distracție. Schimbă hainele cât de des, dar spală ture complete, pentru că fiecare ciclu de spălare consumă curent, apă și detergent. Și nervii vecinilor, că nu-s chiar silențioase mașinile în cauză. Pentru puținii români care au mașini de uscat rufe, dacă este vară sau soare bine afară, în câteva ore sunt uscate. E mișto să ai rufele gata în 2 ore (cu spălat cu tot), dar și contorul se „mișcă” …

6. Stai la calculator? Televizorul de ce este pornit?

Asta e temă de jihad de obice la mine, că mon pere mai are obiceiul ăsta. Sau mai uită și „soarele” agregatul pornit, deși el e cu nasul în calculator. Ține pornite „sculele” pe care le folosești. Restul .. off.

7. Dacă e în priză, încă mai consumă

O chestie pe care o uităm mulți este să scoatem din priză diversele agregate electrice, când nu le folosim. Faptul că TV-ul este „oprit” nu înseamnă că nu mai consumă ceva curent doar că este în priză. Nu vorbim de consum uriaș, dar fiecare leu contează până la urmă, dacă tot ne-am pornit să facem economii.

8. Gândește-te la surse alternative de electricitate

Nu e la îndemâna tuturor, dar se pot instala diverse sisteme ce să ne permită să producem ceva curent fără să avem nevoie de „rețea”. Normal că pentru majoritatea acestea sunt încă vise, dar probabil va veni o zi când vom putea folosi și altceva decât energia ce ne vine „pe fir” din sistem.
Voi ce mai puteți adăuga pe listă. Ce funcționează mai bine în familia voastră, ce metode vi se par inutile? Ați reușit să economisiți bani la factura „electrică”?

LEGILE LUI MURPHY

Posted by Eddy323
9.7.2012

Stuff ...

Posted by Eddy323
08.09.2012

Top 10

Posted by Eddy323
08.09.2012

Car News&Tuning

Posted by Eddy323
08.09.2012

Music

Posted by Eddy323
08.09.2012