Articolul ăsta, despre un lache care a avut nenorocul să devina ţinta unor băieţi plictisiţi pentru că avea un user scurt de twitter, îmi tot dă târcoale de câteva zile. Dacă nu aveţi chef să îl citiţi, vă fac eu un rezumat: folosind informaţii publice şi un pic de noroc şi logică, un băiat de 19 ani i-a intrat in contul de gmail şi de acolo în restul conturilor de social media, totul culminând cu ştergerea informaţiilor de pe iPhone, iPad şi Macbook. Băietul dă vina pe algoritmii de securitate ai Amazon, Apple şi Gmail şi aproape deloc de propria prostie.
Ca un băiet ce sunt săptămânal ţinta unor băieţi plictisiţi, care încearcă să îmi reseteze parola de la twitter, parola de la gmail sau pe cea de la rotld, iată câteva idei pe tema asta:
- dobitocul şi-a activat opţiunea “find my mac”, pentru că e jurnalist şi se gândea că, dacă îl pierde, îl poate găsi. nu s-a gândit vreodată să facă backup la informaţiile de pe singurul lui laptop, unde îşi ţinea o căruţă de informaţii importante şi de neînlocuit.
- când scrii la o revistă din sau la un blog ar trebui să fii mai destupat la minte. şansa să superi pe cineva e destul de mare. şi lumea e plină de oameni plictisiţi, cu timp liber. depinde foarte tare cât de deştept e cel care care încearcă şi cât de prost eşti tu.
- backup! backup! backup! agenda telefonică, pozele de familie, documente importante, acte scanate, sunt zeci de servicii care oferă asta.
- nu fi idiot. e atât de simplu să nu pui user zoso cu parola zoso încât chiar nu mă prind de ce idiotul din povestea de mai sus a făcut-o. e extrem de simplu să foloseşti adrese de email diferite pentru rotld, amazon, facebook şi twitter. şi alta pentru blog.
- parole grele şi parole uşoare. unele sunt pentru rahaturi gen sky.fm, altele pentru emailuri şi magazine online. dacă îmi ghiceşte cineva parola de la twitter, şi se chinuie săracul de luni bune (10 caractere, cifre, litere şi simboluri) nu o poate folosi nicăieri altundeva. la fel, parola de gmail (12 caractere, litere şi simboluri) nu e parola de la registrar şi nici măcar parola de la paypal.
Cei mai amuzanţi sunt cei care caută zoso.ro/cpanel sau încearcă să se logheze cu userul zoso sau admin pe blog. Da, deştepţilor, alea sunt userele.
Dar unora pur şi simplu nu le pasă de viaţa lor online.
0 comentarii